ADLİ SÜREÇLERDE KADINA ADİL YAKLAŞIM İÇİN ÇALIŞIYORUZ.
Sayın Yargıç ve Savcılara Kadınların arzuhalidir.

ADLİ SÜREÇLERDE KADINA ADİL YAKLAŞIM İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Günebakan Kadın Derneği olarak kadına yönelik suçlarda davalara müdahil oluyoruz. Müdahillik talebimiz kabul edilmediğinde mağdur taraf ile iletişime geçiyor onaylarlarsa gönüllü  olarak  mağdurun avukatlığını üstleniyoruz. Girdiğimiz davalarda da gözlediğimiz toplumsal cinsiyet eşitsizliği bakışın etkisi görülmektedir. Mersin adliyesindeki Yargıç ve Savcıların her biri ziyaret edilerek  ”kadına yönelik suçların toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin bir sonucu olduğuna ve iç hukukta yer almamış olsa da uluslararası anlaşmalara”dikkat çeken bir metin kendilerine iletilmiştir.

Sayın Yargıç ve Savcılara Kadınların arzuhalidir.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele gününde fark edilmek, görülmek, anlaşılmak adına sizlere kendimizi anlatmak istedik.Toplum nüfusunun yarısını oluşturmaktayız ve çocuğundan ergenine, yetişkinine, yaşlısına kadar her gün şiddete uğrama potansiyeli ile ya da şiddete maruz kalarak yaşamaktayız.2015/Ekim ayı itibariyle 237 hemcinsimiz öldürülerek aramızdan alındı. Toplumca eksildik.

Kadınlar olarak kapınızı rahat çalalım istiyoruz. Haktan hukuktan yana güvenle kapınızdan çıkmak istiyoruz.Bu nedenle de kendimizi, konumumuzu, hissettiklerimizi size iletmek kısaca arzu-hal etmek ileğindeyiz.

Adliye çoğu kadın için çalınan son kapı ve çoğu kez son umuttur. Bu nedenle de çok kıymetlidir. Oradan nasıl ayrıldığımız da sadece bizim için değil, toplum olarak hepimiz için önemlidir.Ölüme, tacize, tecavüze, dayağa, hakarete ve daha bir çok haksızlığa maruz kaldığımız için adalet kapısını çalarız.O saate kadar ki suskunluğumuzun yerini sonsuz anlatmak, haykırmak, bağırmak ve anlaşılmak arzusu alır. Yaşadıklarımızın tek sorumlusu olmadığımızın farkındayız ve bu anlaşılsın, yanımızda durulsun isteriz.Hayatlarımız birer dosyaya hapsedilmesin de, dosyalardan hayatlarımız görülsün isteriz.Adalet için önce görülmek zorundayız.

Güvenlik için kapınızı çaldığımızda güvensiz bir şekilde evimize gönderilmek istemiyoruz. Öldürülmemek için çaldığımız kapı, bizi ölüme yaklaştırmasın istiyoruz ki o kapıyı her defasında güvenle çalabilelim.

Toplumsal cinsiyet rollerine göre kadına bakışın, yargıda eşitlikçi bir bakışa bürünmesini bekliyoruz. Bu nedenle kadın cinayetlerinde, özünde erkek indirimi olan haksız tahrik indirimlerinin uygulanmamasını diliyoruz.Yargıtay uygulamalarında örneklerine son zamanlarda rastladığımız bu yönlü olumlu kararlar, kadın cinayetleri konusunda caydırıcı etkiye sahip olacaktır.

Kadın cinayetlerinin çoğunda aile bireylerinin azmettirici rolü olup, caydırıcılık açısından tüm sorumluların yargılanması için olayların tüm boyutuyla araştırılıp itirafa bağlı tek fail yargılanmasından kaçınılmasını istiyoruz.

Kadının yaşadığı şiddetin nedenleri arasında bir çok sosyal-kültürel etmen olsa da sorunun çözümünde yargının ve yargıda görev yapanların önemli bir sorumluluk taşıdığını bilmekteyiz.Bu nedenle kanunların her zaman olmasa da, hukukun bizi eşit kılabileceğine inanmaktayız.İç hukukta yeri olmasa da uluslararası anlaşmaların kadına yönelik şiddet konusunda eksiksiz olarak uygulanmasını talep ediyoruz.

Yeni kadın cinayeti dosyalarımızın olmaması veya azalması için dosyalarınızın içindeki bizleri görmenizi ve yanımızda olmanızı diliyoruz.

Yönetim Kurulu Başkanı

Günebakan Kadın Derneği

Yazar: admin