KADIN DANIŞMA MERKEZİ VE SIĞINAKLAR NEDEN GEREKLİDİR?

Kadın danışma merkezleri ve sığınma evleri ne yapar neden gereklidir?

KADIN DANIŞMA MERKEZLERİ

Kadın Danışma Merkezleri, şiddete maruz kalan kadınlara, bu şiddetle mücadele edebilmek için ihtiyaç duyabilecekleri destekleri sağlayan merkezlerdir.Danışma sürecinde kadınlara ücretsiz sosyal, hukuki ve psikolojik destek sunar.

Kadınların yaşadıklarından dolayı yargılanmadan sorunlarını paylaşabilecekleri, yaşadıkları şiddetle  mücadele yollarnaı ve yasal haklarına dair bilgi alabilecekleri ilk güvenli başvuru noktalarıdır.

Henüz ülkemizde kadın sorunlarına duyarlı politikalar üretilemediği ve ilgili kurumların da  kadın sorunlarına duyarlı yaklaşım göstermediği gerçeği Kadın Danışma Merkezlerini önemli kılmaktadır.

Kadın Danışma Merkezleri sivil toplum örgütlerine ait olabildiği gibi kadın sorunlarına duyarlı belediyeler de kadın danışma merkezleri açmaktadır.

İlimizde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı ‘’Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi ‘’ bulunmaktadır.

Ayrıca Mersin ilimizde Büyükşehir, Halkkent, Mezitli ve Tarsus belediyelerine ait Kadın Danışma Merkezleri mevcuttur.

KADIN SIĞINMA EVLERİ

Kadın sığınma evleri, aileleri, partnerleri, yakın akrabaları tarafından tehdit edilen ya da şiddete maruz kalan tüm kadınların varsa çocukları ile birlikte kalabilecekleri yerlerdir.

Kadın Sığınma Evleri, öncelikle mağdurların can güvenliğinin sağlanması ve şiddetin yarattığı olumsuzlukların giderilmesi için oldukça önemlidir. Kadın sığınma evleri kadınların kendini güvende hissetmesine neden olurken, kadınlara verdiği destekle toplumun aile içi şiddete olan bakış açısının değişmesini de etkilemektedir. Kadınlar sorunlarının çözüm sürecinde bu evlerde şiddetten uzak kalarak yaşarlar. Sonrasında hayatlarına nasıl devam edecekleri konusunda kendilerine en uygun kararları almak için zaman kazanırlar. Bu süreçte gerekli olan psikolojik, hukuksal ve sosyal destekleri de alırlar.

Kadın Sığınma Evleri sivil toplum kuruluşlarına ait olabildiği gibi devletin veya belediyelerin bünyesinde de olabilir.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı(ASPB)  ve nüfusu 100 bini geçen belediyeler sığınma evleri açmakla yükümlüdür. İlimizde ASPB na ait sığınma evi ile ne yazık ki sadece Büyükşehir ve Tarsus belediyelerine ait sığınma evleri vardır.

Danışma Merkezleri ve Sığınma Evlerinde çalışacak personellerin kadın bakış açısına sahip olması önemlidir. Ayrıca bu kurumların gizlilik ilkesine uygun olmaları ve bu konuya dair gerekli özeni göstermeleri gerekir.

Yazar: admin