Sorunlarımıza çözümlerin üretileceği, şiddetin sonlanacağı umutlu bir 2021 dileyerek başlayalım sohbetimize. 2020 yılı hepimiz için zorluydu. Günebakanlar olarak bizim de zor ve acı anlarımız oldu. İlk üç ay her şey normal seyrindeydi. En önemli derdimiz tedavi gören Çiğdem arkadaşımızın bir an önce iyileşmesiydi. 2. 8 Mart “Günebakan Kadın Fest” hazırlıklarımız da sürüyordu bir yandan. Sanatçı üyemiz Handan’ ın danışmanlığı ile üyelerimiz resim çalışmalarına başladı. Farklı tekniklerle kendilerinin seçtiği farklı alanlarda öncü olmuş kadınların portrelerini çalıştılar ve Festival alanında sergiledik. Elbette bu öncü kadın portrelerinden biri sevgiyle andığımız Konca Kuriş oldu. Galatasaray Meydanında gerçekleştirdiğimiz festivalimiz müzik ve farklı danslar ile gerçekleşti. Feminist gece yürüyüşlerinde ” geceleri de sokakları da istiyoruz ” talebimizi güçlendiren bir festival olduğunu düşünüyoruz. Zira sokaklar da özgürce var olmak için meydanlarda özgürce dans etmeyi ve şarkılar söylemeyi hedefledik festival ile. Kadınların kamusal alanları eğlenceli bir şekilde kullanmalarına hem biz kadınlar hem tüm Mersinliler olarak alışmalıyız. Bu amaçla hem folklorik hem farklı modern dansların yapıldığı festivalimizi katılımcılarla birlikte, kolaylaştırıcı eşliğinde tango yaparak tamamladık. Festival süresince Mersin’deki kadın kooperatifleri ve toplumsal cinsiyet eşitliği temelinde çalışan STK’lar tanıtım stantları açarak Mersinlilere çalışmalarını anlattılar.
8 Mart’ ın sonrasında uygulanan pandemi yasakları bir araya gelmemizi zorlaştırdı. Pandemi nedeniyle son aylarda ziyaret edemediğimiz ve tedavisi süren Çiğdemimizi Mart ortasında kaybettik. Hepimizi çok sarstı kaybımız, onu çok özlüyoruz …
Ağustos ayında sonlanacak olan STGM birlikte programımızın son çalışmalarını tamamladık bir yandan. Pandemiye rağmen yüzsüze toplanmamız gerekti bu çalışmalar için. Bu arada da ” yasalar uygulansın sığınma evleri açılsın” başlığıyla hazırladığımız projemiz ile Sivil Toplum Destek Vakfı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Fonu ve Turkey Mozaik Foundation iş birliğinin 2020 dönemi desteğini aldık. 2021 Ağustosta sonlanacak bu projenin Mersin kadınları için kazanım sağlayacağı ümidindeyiz. Mersin Büyükşehir ve merkez ilçe belediyelerini kapsayan proje için belediyeleri ziyaret ederek projemizi anlattık ve kadınlar için güvenle yaşanılan bir Mersin için işbirliği önerimizi sunduk. Belediyelerimiz de olumlu yaklaştılar. Ziyaretler sonrasında da Mersin büyükşehir Kadın müdürlüğü ve Toroslar Belediyesinin danışma merkezi görevlisi ile online toplantı yaptık. Belediyelerimizin kadın sorunlarını çözmede programlarını geliştirme çabası içinde olmaları umut verici oldu. önümüzdeki aylarda belediyeler ile birlikte yapacağımız çalıştay için çalışmalarımız devam ediyor…
Diğer yandan bileşeni olduğumuz Mersin Kadın Platformu çatısı altında kadın cinayetleri sonrasında yaptığımız basın açımlamalarımıza pandemi bahane edilerek katılımcı arkadaşlarımıza toplam 70.000 tl ceza yazıldı. Toplu devlet törenleri, düğünler yapılırken, eğlence mekanlarının açık olduğu zamanda ; açık havada 15-20 kişinin kadın cinayetine yönelik maskeli basın açıklamasının ve kadın örgütlerinin pandemi bahanesiyle dolaylı olarak engellenmek istendiği açık. Üstelik bu dönem İstanbul sözleşmesi tartışmaya açıldı. Siyasiler kendi imzaladıkları anlaşmayı reddetmeye çalıştılar. 300’ü aşkın kadın örgütlerinin birliği olan , bizim de dahil olduğumuz EŞİK / Eşitlik İçin Kadın Platformu olarak ortak eylemlerde bulunduk. Şimdilik konu sessizlikte ama kadınlar olarak tetikteyiz. 25 Kasım Uluslararası kadına yönelik şiddetle mücadele günü nedeniyle geçen yıl da olduğu gibi Mersindeki Hakim ve Savcılara mektuplar göndererek uluslararası anlaşmaları hatırlatarak yasaların etkin uygulanması talebinde bulunduk. Adli süreçleri avukat üyelerimiz aracılığıyla takipteyiz. 2020 yılı kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin de çok yaşandığı bir yıl oldu. Şüpheli kadın ölümleri arttı. Balkondan düştü vb. gibi ölüm nedenleri ileri sürüldü . Ama kadın örgütleri bu davaları yakından takip ederek gerçeklerin ortaya çıkmasında ısrarcı oldular. Kadın cinayetlerini durduracağız platformunun raporuna göre 2020’de 300 kadın öldürüldü. Halen 171 şüpheli kadın ölümü var. Pandemi ve ekonomik krizle birlikte kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde artış yaşanmıştır. Bu süreçte kadınların davalarında adli süreçleri takip etmeye ve bizi arayanlara sorunlarını çözebilmeleri için yönlendirme desteklerinde bulunmaya çalıştık. Bu gibi durumlarda ŞÖNİM , BARO ve Büyükşehir belediyesi ile bağlantılı çalıştık. Mersin de kadınlar için bu dönem huzurlu ve güvenli olamadı ne yazık ki …
Dernek yürütücü ekibi olarak online platformlarda haftalık toplantılar yaparak işlerimizi sürdürdük. Elbette yüz yüze aynı mekanda olmaktan çok farklı. Bu yönteme çok ısınamasak da mecburen alıştık. 2020 geleneksel bahar kahvaltısı buluşmamızı da gerçekleştiremedik pandemi sebebiyle. Ama boş durmadık. Günebakan yürütücü ekipten arkadaşlarımız bu dönem farklı konulardaki eğitimlere katıldı. Hepsi derneğimizi güçlendirecek eğitimler ve tabii yine online platformlar aracılığıyla üzerinden bu çalışmalar da. Ama arada açık havada mesafeli toplantılarımız da oldu. Özelikle Eylül ayında üyelerimizle ormanlık alanda yoga, nefes terapisi ve yürüyüş içeren çok keyifli bir buluşmamız oldu. Aylar sonra bir araya gelmek şifa oldu hepimize. 2021 baharında koşulların nispeten daha iyi olacağı varsayımıyla benzeri buluşmayı tekrar yapmayı umuyoruz …
Birbirimize sarılmayı özledik. Sarılabileceğimiz günlere kavuşmayı diliyoruz can-ı gönülden…
Sevgiyle kalalım, sağlıklı kalalım
Günebakan Kadınları