Günebakan Kadın Derneğinden Kırmızı Balon Kampanyasına Tam Destek

KIRMIZI BALON KAMPANYASI

Bileşeni olduğumuz Mersin Kadın Platformu tarafından  Mersin’de ve çevre illerde yaşanan çocuk istismarları, toplumsal duyarsızlık ve yasal düzenlemelerin eksiklikleri ve sorunun  büyümesi nedeniyle 3 Ekim 2016’de başlatılan ve 20 Kasım 2017 Dünya Çocuk Hakları Günü tamamlanan Kırmızı Balon Kampanyası kapsamında afişlemeler, etkinlikler yanı sıra düzenlenen panelde çocuğun cinsel istismarı ve çocuğun aile içinde cinsel istismarının psikolojik, sosyal ve hukuki boyutları masaya yatırıldı.

22 Ekim’de Mersin Bisiklet ve Motosiklet Kulübü ile birlikte “Kırmızı Balon Bisiklet Turu”  ile kampanyaya destek verdi.

Balonun çocuğu simgelemesi aynı zamanda özgürlüğü sembolize etmesi ve Kırmızı rengin aynı zamanda şiddeti temsil etmesi nedeniyle kampanyanın adı Kırmızı Balon olarak belirlendi.

“ Kampanya adına oluşturulan facebook sayfasında ve tüm paylaşımlarda  bu sembol ve hastag’leri kullanıldı.

Mersin Üniversitesi, Toros Üniversitesi ve Çağ Üniversitesi Psikoloji Toplulukları ile görüşülerek kampanya gündemli panellerin yapılmasının sağlandı. “Kampanya kapsamında internet ortamında (change.org) imza kampanyası ve anket hazırlanarak, anketin sonunda kısa bir dipnotla çocuk istismarını önleyecek imzalar toplandı..

 

“CEZALAR CAYDIRICI OLSUN” talebi ile öneriler şöyle ifade edildi;:” Kanunların uygulanmasında denetimi sağlayan mekanizmaların oluşturulması gerekmektedir. Uluslar arası sözleşmelere uygun olacak şekilde kanunlardaki çocuk tarifini belirleyecek bir düzenleme Adalet Bakanlığından talep edilmelidir. Türk Ceza Kanununda konuyla ilgili cezaların caydırıcılığı artırılmalıdır. Çocukların zorunlu eğitim ve öğretimlerini tamamlamayan veliler tespit edilmeli ve haklarında caydırıcı önlemler alınmalıdır. Erken yaşta evlenmenin sakıncalarını içeren dersler müfredata eklenmelidir. Sosyal sorumluluk projelerinin artırılmasına yönelik kampanyalar düzenlenmeli, insanların sıklıkla takip ettikleri TV programlarında çocuk yaşta evlendirilen kız çocukları meselesinin sakıncalı olduğuna ilişkin alt yazı, yazı yerleştirme vs. yöntemlerle toplum bilinçlendirilmelidir”

 

 

 

 

Yazar: admin