ARTIK YETER, İSYANIMIZ BÜYÜYOR…

Dün 14 Mart 2019 Perşembe günü kentimizde bir kadın daha kocası tarafından katledildi. Kübra’nın acısı dinmeden şimdi de Leyla, 48 yaşında  5 çocuk annesi Leyla Etiz yıllardır şiddet gördüğü kocasından ayrılmak istediği için  bugün aramızda değil.

Artık yeter diyoruz, her gün birer birer katlediliyoruz ve toplum daha ne kadar susmaya devam edecek. Yetkililer daha ne kadar cinsiyetçi söylemlerine devam edecek, hakim ve savcılar daha ne kadar ceza indirimlerine devam edecek acaba.

Mersinin karnesi kadınlar açısından hiç iyi değil. Bütün sorumluluğu merkezi hükümetlere yükleyerek sorumluluktan kaçamayız. Kentimizde kadınlar katlediliyor, çocuklar istismara uğruyorsa kadınlar kendini özgür ve güvende hissetmiyorsa bu kentin bütün yöneticilerinin ve Mersin’lilerin sorunu olmalı.

 

Dün 9 yaşında babasının istismarına uğrayan bir çocuğunda yanındaydık. Bir yıldır Mersin kadın Platformu ve Günebakan Kadın Derneği olarak takip ettiğimiz dava sonuçlandı. Baba 15 yıl hapis cezası aldı, elbette biliyoruz ki bu cezalar kesin çözüm değil. Çözüm bütünlüklü olarak ayrımcılıkla ve eşitsizlikle mücadele etmekte. Ama suçlarda cezasız kalmamalı, kadın cinayetlerinde ve çocuk istismarı davalarında ceza indirimleri uygulanmamalı.

 

Kadınlar için çok önemli olan 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun bile kadın cinayetlerini önlemeye yetmezken bu yasanın daha da geliştirilmesi gerekirken maalesef ki iktidar tarafından yasa tartışmaya açılıyor.

Günebakan Kadın Derneği olarak Haklarımızdan, hayatlarımızdan ve kazanımlarımızdan vazgeçmeyeceğiz.

6284 sayılı yasa, Cedaw, İstanbul sözleşmesi etkili uygulansın

Bir kişi daha eksilmek istemiyoruz.

 

GÜNEBAKAN KADIN DERNEĞİ

Yazar: kibele